Všechno nebo aspoň něco o darech Božích nejen pro mě...

Adventní plánování

21. 11. 2017 15:12
Rubrika: Vztahy

Je půl čtvrté ráno. Probudí mě dcerčino kopání do břicha a její brebentění. Dcerku v duchu přesvědčuju, aby ještě spala, a přitom sama sebe přesvědčuju, abych vstala. Dcerka nadšeně zkoumá spícího manžela. Potichu dcerce říkám, že má spinkat, stejně tak, jako spinká tatínek. Nic naplat, vstanu, dcerku dám do postýlky, zajdu si na záchod a jdu chystat mléko. Dám dcerce mléko, přebalím ji a kolem čtvrté usíná. 

Nemůžu spát. Přemýšlím nad vším možným a napadá mě, co je potřeba udělat. Nejen dnes, ale tak, celkově. Na začátku prosince nás čeká rodinná oslava, mám tip na dárky (zvláštní, že v noci, když nemůžu spát, mívám nejlepší nápady a nejvíc mi to myslí...). Aha, on vlastně bude advent, tak to by chtěloo udělat věnec. A upéct cukroví. A pořádně uklidit. A nakoupit dárky. A zabalit dárky. A vlastně chci dcerce jeden dárek vyrobit...

Píšu si dlooouhatánský to do list, co všechno je třeba udělat. Od různých činností "navíc", přes úklid až po nákup speciálních věcí (jako právě potřebné věci na dárek pro dcerku). Dívám se na ten seznam a je mi až špatně. Toto všechno přece nemám šanci za měsíc zvládnout. Ne tak, kdy budu využívat jenom dcerčin odpolední spánek a večer. Ne tak, když vím, jaké problémy mám s plánováním si činností a time managementem. Vím, že pokud bych pracovala po nocích, nebudu schopná druhý den fungovat. Budu protivná na dcerku, vzápětí na manžela... a to moc vánoční pohodě nepřidá. 

Přemýšlím, jak to všechno zvládnout. Možná je na čase opustit své představy o "ideálních" či "dokonalých" Vánocích, kdy budu mít patnáct druhů cukroví, celý byt vypulírovaný bez jediného smítka, vyrobeno x vlastnoručně dělaných dárků apod. Možná, že Vánoce zvládneme i bez toho všeho. Možná, že Vánoce ani tak nejsou o tom "mít" (napečeno, uklizeno, nakoupeno), ale spíš o tom "být" (spolu jako rodina, s Bohem, sama se sebou). 

A tak mám před sebou obrovskou adventní výzvu: Umět rozlišit, co je opravdu důležité, bez čeho se naopak Vánoce obejdou, dovolit si nebýt dokonalá a nemít dokonalé Vánoce se vším, co k tomu patří. Dovolit si taky prožít advent jako přípravu na narození Ježíše. Dovolit si strávit čas s těmi nejbližšími a nehonit se jenom za tím pozlátkem, ale zajet na hlubinu ve vztazích, na kterých mi záleží.

PS.: Jo a vlastně ještě jednu výzvu mám před sebou. Naučit se dělat některé činnosti v době, kdy je dcerka vzhůru a hraje si vedle mě. Za půl roku jsem se to ještě nenaučila. Ale mám takový pocit, že se mi to bude časem hodit. :-)

Zobrazeno 1753×

Komentáře

LiduškaŠ

:-) no, to se Ti bude dóst hodit. Bude hůř, dětského spánku míň a míň. :-)

Kristýna Kuráňová

Anežka už zvládá hrát si sama, je to veliká pomoc. :)

Anežka

Mám to taky tak, napíšu si seznam a pak se z něj "hroutím".Letos jsem začala částečně pracovat a vidím, jak se mi tu kupí "binec" , a že by ten "vánoční" úklid byl ještě potřebnější než předchozí roky. Ale rozhodla jsem se, že se zkusím překonat a seznam nedělat a dělat prostě to, co naplánuju jen bezprostředně dopředu, když bude třeba volno odpoledne- něco málo cukroví a ještě něco málo míň úklidu. Jsem zvědavá, jak to zvládnu, protože mám také představu dokonalých Vánoc a bez pořádnýho úklidu si to zatím neumím představit...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková