Všechno nebo aspoň něco o darech Božích nejen pro mě...

Paradoxy kojení

22. 6. 2017 22:02
Rubrika: Mateřství

Nepovažuju a nikdy jsem se nepovažovala za velkého exhibicionistu. Pokud jsem se potřebovala předvádět, tak jenom tak lehce. 

Kojení považuju za jednu z velmi přirozených věcí. Ještě než jsem otěhotněla, brala jsem to tak, že když je potřeba dítě nakojit, tak se prostě kojí... ale rozhodně bych se nechtěla nějak veřejně ukazovat s prsem venku.

Počítala jsem s tím, že budu naprosto přirozeně kojit (a bude-li potřeba, tak i na veřejnosti). Jenomže nějak se mi stalo, že nemám dostatek mléka, tak jsem musela dcerce začít dávat umělé mléko. Nejprve jsem se tomu bránila, ale poté, co začala hodně hubnout, tak jsem přešla na umělé mléko. Chvilku mi trvalo se s tím vyrovnat, ale zdravá dcerka je pro mě důležitější, než moje plány a představy. Dostala jsem asi stopadesát rad, jak zvýšit laktaci. Téměř všechny (kromě homeopatik) jsem vyzkoušela a efekt nebyl skoro žádný. A tak jsem se smířila s tím, že prostě plně kojit nebudu a budu dcerce dávat umělé mléko. Říkala jsem si, že to umělé mléko má přece mnohé výhody - nemusím na veřejnosti ukazovat prsa, nemusím na veřejnosti hledat místo v soukromí na kojení... prostě vytáhnu flašku a jsme spokojení já i miminko. Mám to tak, že jako hlavní chod dávám dcerce umělé mléko, kdežto mateřské je jenom takový zákusek. Něco si vypije, ale vím, že na plné zasycení to není.

A tak si tak trochu vybírám - jsem-li v místě, kde se mi kojit nechce, tak prostě nekojím, protože vím, že můžu dát dcerce flašku. Onehdá jsme byly s kamarádkou v jedné restauraci na terase, kde naproti nám seděl nějaký opilý chlapík. Upřímně, před takovým člověkem se mi kojit nechtělo. Možná to moc hrotím, ale vím, že bych se necítila příliš komfortně kojit v takové společnosti. 

Umělé mléko se může dávat až po třech hodinách od předchozí dávky. No jo, jenomže řekněte miminku, že teď ještě nemůže mít hlad, ale musí cca hodinu počkat. Říct to miminku můžete, ale asi to nepomůže od toho, aby miminko přestalo plakat. A tak, v mezičase, když nevím, co s řvoucím dítětem, tak dcerce nabídnu prso. A najednou vezme zavděk i jím a pije a je spokojená. A většinou se pak prodlouží rozestup mezi umělým mlékem. 

A tak kojím všude, kde dcerka začne plakat a nepomůže ani dudlík ani hušání. Kojím před jakousi budovou brněnského magistrátu na Zelňáku, vzadu v kostele (ehm - jeli jsme s mužem na křtiny. Já jsem před začátkem odešla dozadu s tím, že když tam budu kojit, nikomu to nebude vadit ani nebudu moc pohoršovat. Kdo by to byl řekl, že obřad bude začínat právě tam vzadu :-) ). Kojím v restauraci na terase, v jídelně, kde jsou muži zvláštního vzezření... A tak :-) Ať žijí paradoxy kojení.

A víte, co je zvláštní? Že mi vůbec nevadí, kde kojím a kdo se na mě dívá. Mnohem důležitější pro mě v danou chvíli a na daném místě je to, že je dcerka v pohodě, a tím pádem můžu být v pohodě i já. :-)

Zobrazeno 1516×

Komentáře

Lucie_J

☺ přeji mnoho takovych hezkých chvil ?☺ kdo by to byl řekl, že budu ještě kojit ja ve skoro 2 letech☺

felis

@Marteo já zažívala s první dcerou totéž a plně jsem se rozkojila až po třech měsících. (Pomohla mi změna LP a koňské dávky benediktu lékařského - pokud jsi ještě nezkoušela, můžeš zkusit, fakt moc doporučuju!). Tak jsem Ti chtěla jen dodat odvahu, že nemusí být všechno hned a že úplně klidně se dá rozkojit i později... (Pozn. Od doby té zkušenosti kojím už šest a půl roku, nějakou dobu tandemy, prokojená 3 těhotenství, nejdéle kojené dítě 4 roky :) (Ne že bych byla fanatička, on to potřeboval..) a kojili jsme snad úplně všude :D. Taky bych to nikdy neřekla, co budeme s kojením zažívat za paradoxy ;D...) Tak kojení zdar a ať se vám daří, ať už s MM nebo i UM!

Jasminecka

Tu bylinku mam jeste doma Mari, kdybys chtela.
Ke kojeni v kostele - bez prsa v puse (Miminkove puse;) bychom si mohli nechat o klidu na msi casto jenom zdat, v zimne jsem jednou vyuzila i zpovednici - to jsme jeste chodili s kocarkem a byla strasna kosa...
Nejlepsi jsou dojate pohledy na zasatkovane dite s hlavou kdesi v dekoltu: "Je, on tak krasne spinka." - "Ne, on se koji." ?

Kristýna Hutařová (indiana)

Male jsou presne za měsíc 3 a kojime co to jde-Dítě ví co chce a potřebuje a je pro něj nej

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková