Všechno nebo aspoň něco o darech Božích nejen pro mě...

Matky na sociálních sítích

2. 10. 2015 20:55
Rubrika: Vztahy

V poslední době se kolem mě objevil zvláštní fenomén - matky na sociálních sítích. Jsou to ženy často v mém věku, kterým se narodilo miminko. Tyto ženy se často podělí o tuto radostnou událost na sociálních sítích. Připadá mi to v pořádku. Přece jenom - sdílená radost - dvojnásobná radost. A jak řekla jedna známá - čím více lidí ví, že čekáme/narodilo se nám miminko, tím více se jich za miminko může modlit. 

Co mi ale nepřipadá v pořádku je to, že tyto ženy - matky mají potřebu informovat celý svět v podstatě o každém exkrementu, které jejich dítě vyloučí (a ještě se nad tím rozplývají - jé, dítko nám počůralo celou deku, to je rozkošné... no dobře, to asi trochu přeháním, ale myslím, že pro pochopení je to dostatečné). Možná jsem vůči těmto matkám příliš cynická, možná až budu mít vlastní děti, budu uplně stejná (doufám, že ne!). Ale mě opravdu nezajímá každé ho*no, které jejich dítě vyprodukuje.

Dívám-li se na to pouze sama ze svého pohledu, může mi to být ukradené. Můžu si pomyslet o dané matce cokoliv svého, můžu přestat sledovat její profil a nemusím to řešit. Dívám-li se však z pohledu toho dítěte, je mi toho dítěte už teď líto. Proč? To dítko za pár let bude mít zřejmě taky profil na sociálních sítích. Zřejmě si přidá vlastní mámu do přátel. Některé děti si najdou to, co prožívala jejich maminka v době, kdy se narodili. Představuju si sebe, jak čtu, jak moje mamka o mě psala, jak jsem se pokakala, počůrala, pozvracela... Bylo by mi trapně, cítila bych se neskutečně ponížená, chtěla bych se zahrabat aspoň dva kilometry pod zem, cítila bych obrovskou zradu od vlastní mámy. Co však může být horší, že toto nejen že si to přečte dítko samo, ale přečtou si to i jeho kamarádi. Děti umí být pořádně kruté. Začnou se takovému dítku posmívat, dělat si z něj srandu, až to může dojít k šikaně. Výsledek? Labilní dítě s nenávistným vztahem k vlastní mámě i k okolí.

Milí drazí rodičové. Zdá se vám to přehnané a nemožné? Doufám, že máte pravdu. Obávám se však, že za pár let se Váš profil na sociálních sítích může stát terčem útoku na Vaše dítě. Mám na nás na všechny prosbu (možná spíše přání): Pořádně si rozmysleme, co přidáváme na sociální sítě. Zkusme nad tím přemýšlet i z trochu jiného úhlu než jenom podle počtu "lajků" či souhlasných komentářů.

Zobrazeno 1273×

Komentáře

MarunKa1

Marteo: pěkné. Ono někdy rodiče i přímo v přítomnosti svých dětí mluví o nich s druhými negativně..
pajann: asi tak nějak :)

Hrabosh

Souhlasím, leč mám i jisté pochopení pro ty maminky. Než jsme měli M., tak jsme vůbec netušila, jak moc ovlivní chod celé domácnosti jedno bolavé bříško. A byť se o tom nikam nerozepisuju, tak radost když to přejde je občas faaakt velká. Jen se o ni sdílím maximálně s manželem. Takže tohle je možná to, co bezdětní úplně nevidí. A unavené maminky soudně nevyhodnotí. Znám dokonce rodiče, kteří z respektu k soukromí dítěte nikde nezveřejní jedinou fotku, ale "fekální info" se konalo docela často. To mi přijde absurdní, ale docela to dokresluje nesoudnost nadšených rodičů.

Zobrazit 12 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková