Všechno nebo aspoň něco o darech Božích nejen pro mě...

Modlitba sv. Františka

21. 2. 2011 21:52

Pane, udělej ze mě nástroj svého pokoje, abych přinášela lásku, kde je nenávist, odpuštění, kde je urážka, jednotu, kde je nesvornost, víru, kde je pochybnost, pravdu, kde je blud, naději, kde je zoufalství, radost, kde je smutek, světlo, kde vládne tma.

Pomoz mi, abych netoužila po útěše, ale těšila, po porozumění, ale rozuměla, po lásce, ale milovala... cože? Nemám toužit po lásce? Ale Pane, Ty víš, že je to těžké, zvlášť pro mě. Jsem člověk a potřebuju vztahy. Proto jsi nás přece stvořil do společenství, ne? A navíc, Ty jsi Láska. Tak tedy nemám toužit po Tobě? Ale to přece nejde, to by naprosto popíralo celé evangelium. Vždyť s Tebou je život super. A se všemi těmi lidmi, které nám posíláš. Neposíláš nám je právě proto, abychom k nim měli lásku? Abychom s nimi tvořili jakýsi vztah? Nemusím s každým hned chodit, ale měla bych je mít ráda. Nemám tedy toužit po lásce? Pane, to přece nemůžeš chtít. Netoužit po Tobě... to prostě a jednoduše nejde. Vždyť láska protíná celý náš život. Ty protínáš celý náš život...

Tak tedy - pomoz mi, abych netoužila po útěše, ale těšila, po porozumění, ale rozuměla, dej mi prosím větší lásku k druhým lidem. Vždyť kdo dává, ten dostane, kdo odpouští, tomu se odpustí, kdo umírá, vstane k životu.

Amen.

Zobrazeno 2654×

Komentáře

Honza1

Učiň mě Pane nástrojem, ať zářím, ať zářím tvým pokojem....

Angelar

Svatý František chce asi v této modlitbě prosit o to, aby dokázal sám sebe zapřít, a uvidět tak druhého člověka. Neříká, že by vůbec nechtěl být milován, ale prosí o to, aby dokázal udělat první krok k lásce s druhými tím, že on je začne milovat a ne že bude čekat, až se o to někdy pokusí ti druzí.
Podobně chce vnášet do světa vzájemné odpuštění tím, že začne sám u sebe.
Jsou dva způsoby, jak přetvářet svět:
1) Přetvořit ostatní lidi, což je obtížné a většinou to vede k nějaké jinak nežádoucí nadvládě nad nimi.
2) Začít s reformou světa u sebe a sám začít žít tak, jak nás k tomu Pán Ježíš nabádá, přičemž nám k tomu nabízí i dost sil, abychom se do toho mohli i dát. Jinak řečeno slovy Písma: "Hledejte nejprve Boží království a všechno ostatní vám bude dáno navíc."

Marteo

Já vím, že jde o to zapřít sám sebe. Ale tak mě to napadlo, když jsem jednou šla do školy a modlila se tuto modlitbu, tak mě tam tohle tak nějak zarazilo... ale díky za povzbuzení.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková